Το Γαλαξίδι

Share

 Παραλιακή κωμόπολη της Φωκίδας που βρίσκεται στη Βόρεια ακτή του Κορινθιακού κόλπου. Οι ακτές του όρμου Γαλαξειδίου είναι πολύκολπες και στο άνοιγμα του όρμου υπάρχουν πολλές βραχονησίδες και αρκετοί ύφαλοι.

Συνορεύει με τις πρώην Κοινότητες: Πεντεορίων, Τριταίας, Αγίων Πάντων, Βουνιχώρας, Ιτέας και Αγίας Ευθυμίας. Επειδή είναι χτισμένο σε μικρές χερσονήσους, βρέχεται σχεδόν από παντού με θάλασσα. Έχει δύο φυσικά λιμάνια την Αγορά και το Χηρόλακα, που χωρίζονται από τον Κάβο. 'Eχει χαρακτηρισθεί ως παραδοσιακός και διατηρητέος οικισμός και τον διακρίνει η σπουδαία αρχιτεκτονική. Αποτυπώνεται η πανάρχαια ιστορία του  στα μνημεία, στα μουσεία, στις εκκλησίες, στα καπετανόσπιτα στα σοκάκια, στα καντούνια και σε όλα όσα αντανακλούν τον μοναδικό πλούτο και πολιτισμό, που συγκέντρωσαν στην ναυτική πολιτεία του 19ου αιώνα τα Γαλαξειδιώτικα ιστιοφόρα.

Περπατώντας στο Γαλαξείδι είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς την αίγλη και την προκοπή που γνώρισε στο παρελθόν τούτο το μέρος. Αρχοντικά σπίτια, η αρχιτεκτονική των οποίων είναι εμφανές πως έχει επηρεαστεί από το ναυτικό επάγγελμα των περισσοτέρων κατοίκων, στολίζουν την προκυμαία.Η βόλτα σας στο Γαλαξίδι είναι απαραίτητο να περιλαμβάνει και μια επίσκεψη στο Ναυτικό μουσείο.

 Η συλλογή του δεν αναφέρεται μόνο στην τοπική ναυτική δραστηριότητα, αλλά προσφέρει πολύτιμα στοιχεία για τη ναυτική ιστορία ολόκληρης της Μεσογείου. 

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης και οι ναοί του Γαλαξιδίου και είναι ευκαιρία να τους επισκεφθείτε. Ο ναός του πολιούχου, του Αγίου Νικολάου, υψώνεται μεγαλόπρεπος στην κορυφή του ενός λόφου. Διαθέτει ένα θαυμάσιο ξυλόγλυπτο τέμπλο, το οποίο θεωρείται ως ένα από τα αριστουργήματα της ξυλογλυπτικής τέχνης του 19ου αιώνα. Ο ναός που θεωρείται ο παλιότερος του Γαλαξιδίου είναι αυτός της Αγίας Παρασκευής. Στις πέτρινες πλάκες του δαπέδου της είναι σκαλισμένο ένα ζωδιακό ηλιακό ρολόι.

 Για χαλαρό περπάτημα και κουβεντούλα είναι ιδανικό ένα πανέμορφο άλσος στα νότια του λιμανιού, που λέγεται Πέρα Πάντα.

 Το Γαλαξίδι είναι ένας τόπος με πολλές ομορφιές για να εξερευνήσετε και να χαρείτε. Αν κουραστήκατε ή αν σας άνοιξε η όρεξη με το περπάτημα είναι μάλλον ώρα να κατεβείτε ως το γραφικό λιμανάκι. Διαλέξτε ένα από τα πολλά εστιατόρια ή τις ταβέρνες που υπάρχουν σε όλο το μήκος του λιμανιού ή κοντά σε αυτό και ετοιμαστείτε να απολαύσετε τοπικές σπεσιαλιτέ αλλά και διεθνή κουζίνα. Γενικότερα, το φαγητό στο Γαλαξίδι είναι ιδιαίτερα προσεγμένο και καλύπτει κάθε γούστο. Μπορείτε να βρείτε φρέσκο ψάρι αλλά και θαυμάσια ντόπια κρέατα.